Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Система, що перешкоджає утворенню криги на стінках холодильника і морозильної камери, за допомогою циркуляції холодного повітря називається ноу фрост. У перекладі з англійської, термін «nо frost» означає «без інею».

Принцип роботи холодильної техніки з ноу фрост. 

Процес роботи системи забезпечується проходом повітря через випарник, вентилятор і компресор. Потоки холодного повітря завжди рухаються, волога осідає на випарник. Далі при відключенні компресора нагрівач починає нагрівати іній, що з'явився, водночас волога осідає в жолобки і випаровується. У такому холодильнику в постійному режимі працює вентилятор, який забезпечує безперервний рух повітря.

Сучасні моделі холодильників і морозильних камер випускаються в декількох варіантах:

  • вітряний;
  • краплинний.

Основні запчастини для холодильників цих моделей знаходяться в різних місцях - це основна їхня відмінність.

Техніка без системи no frost

Такі холодильники потребують розморожування «вручну». Під час їхнього використання така волога не випаровується, а накопичується в резервуарі й утворює кригу на стінках, тому для того, щоб забезпечити подальшу роботу техніки, необхідно:

  • відключити холодильник від елемента живлення;
  • розморозити, видалити воду, що накопичилася;
  • увімкнути.

Переваги і недоліки системи no frost

Використання постійної циркуляції холодного повітря в системі має як і свої плюси, так і мінуси. До переваг належать:

  • повне розморожування холодильника можна проводити не частіше ніж 2 рази на рік;
  • рівномірний розподіл температури;
  • рівномірне охолодження техніки;
  • просте обслуговування і догляд;
  • доступні запчастини для холодильників, якщо потрібен ремонт;
  • захист продуктів від промерзання.

До недоліків цієї техніки, оснащеної цією системою, належать:

  • висока вартість;
  • шум під час роботи;
  • енергетичні витрати;
  • менша місткість полиць;
  • продукти у відкритій ємності можуть підсихати (обвітрюватися) зверху - ця проблема легко вирішується наявністю поліетиленових контейнерів зі щільною кришкою.

Холодильна техніка з системою no frost, не має на увазі при їх експлуатації наморожування брил льоду всередині камери і не вимагає регулярного розморожування, але два рази на рік це рекомендується робити. У сучасному світі такі моделі зустрічаються все частіше, відсуваючи холодильники з крапельною системою на другорядний план.