Система, що перешкоджає утворенню криги на стінках холодильника і морозильної камери, за допомогою циркуляції холодного повітря називається ноу фрост. У перекладі з англійської, термін «nо frost» означає «без інею».
Принцип роботи холодильної техніки з ноу фрост.
Процес роботи системи забезпечується проходом повітря через випарник, вентилятор і компресор. Потоки холодного повітря завжди рухаються, волога осідає на випарник. Далі при відключенні компресора нагрівач починає нагрівати іній, що з'явився, водночас волога осідає в жолобки і випаровується. У такому холодильнику в постійному режимі працює вентилятор, який забезпечує безперервний рух повітря.
Сучасні моделі холодильників і морозильних камер випускаються в декількох варіантах:
- вітряний;
- краплинний.
Основні запчастини для холодильників цих моделей знаходяться в різних місцях - це основна їхня відмінність.
Техніка без системи no frost.
Такі холодильники потребують розморожування «вручну». Під час їхнього використання така волога не випаровується, а накопичується в резервуарі й утворює кригу на стінках, тому для того, щоб забезпечити подальшу роботу техніки, необхідно:
- відключити холодильник від елемента живлення;
- розморозити, видалити воду, що накопичилася;
- увімкнути.
Переваги і недоліки системи no frost.
Використання постійної циркуляції холодного повітря в системі має як і свої плюси, так і мінуси. До переваг належать:
- повне розморожування холодильника можна проводити не частіше ніж 2 рази на рік;
- рівномірний розподіл температури;
- рівномірне охолодження техніки;
- просте обслуговування і догляд;
- доступні запчастини для холодильників, якщо потрібен ремонт;
- захист продуктів від промерзання.
До недоліків цієї техніки, оснащеної цією системою, належать:
- висока вартість;
- шум під час роботи;
- енергетичні витрати;
- менша місткість полиць;
- продукти у відкритій ємності можуть підсихати (обвітрюватися) зверху - ця проблема легко вирішується наявністю поліетиленових контейнерів зі щільною кришкою.
Холодильна техніка з системою no frost, не має на увазі при їх експлуатації наморожування брил льоду всередині камери і не вимагає регулярного розморожування, але два рази на рік це рекомендується робити. У сучасному світі такі моделі зустрічаються все частіше, відсуваючи холодильники з крапельною системою на другорядний план.